Belgian Society for Paediatric Gastroenterology Hepatology and nutritie

BELGIAN SOCIETY OF PEDIATRIC GASTROENTEROLOGY,
HEPATOLOGY AND NUTRITION

Vereniging zonder winstoogmerk

Laarbeeklaan 101

1090 Jette

RPR Bruxelles

O.N. : 0436.592.545

HISTORIEK VAN DE VERENIGING

  1. Oprichting bij onderhandse akte opgesteld op 14 september 1988 te Jette.
  2. Wijziging van naam, zetelverplaatsing, wijziging van statuten, benoeming bestuurders bij besluit van de buitengewone algemene vergadering gehouden op 26 mei 2008, neergelegd op 15 december 2008 en bekendgemaakt in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad van 23 december 2008 onder nummer 08198346.
  3. Zetelverplaatsing, ontslag en benoeming bestuurders, wijziging van statuten bij besluit van de buitengewone algemene vergadering gehouden op 29 juni 2010, neergelegd op 22 juli 2011 en bekendgemaakt in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad van 03 augustus 2011 onder nummer 11120319.
  4. Ontslag en benoeming bestuurders bij besluit van de buitengewone algemene vergadering gehouden op 1 maart 2013, neergelegd op 30 mei 2013 en bekendgemaakt in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad van 10 juni 2013 onder nummer 13087332.
  5. Ontslag en benoeming bestuurders en zetelverplaatsing bij besluit van de buitengewone algemene vergadering gehouden op 2 mei 2016, neergelegd op 7 oktober 2016 en bekendgemaakt in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad van 19 oktober 2016 onder nummer 16144871.
  6. Herbenoeming bestuurders bij besluit van de buitengewone algemene vergadering gehouden op 20 februari 2019, neergelegd op 4 december 2019 en bekendgemaakt in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad van 13 december 2019 onder nummer 19162350.
  7. Zetelverplaatsing bij besluit van de buitengewone algemene vergadering gehouden op 20 februari 2019, neergelegd op 15 maart 2021 en bekendgemaakt in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad van 23 maart 2021 onder nummer 21036869.
  8. Ontslag en benoeming bestuurders en aanneming van nieuwe statuten conform het WVV bij beslissing van de buitengewone algemene vergadering gehouden op 29 november 2023, bekend te maken bij uittreksel in de Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad.

Lijst afgesloten op 29 november 2023, rekening houdend met de wijzigingen voortvloeiend uit laatst voormeld verslag van diezelfde datum.

GECOÖRDINEERDE STATUTEN PER 29 november 2023

Artikel 1: Rechtsvorm en naam

De vereniging heeft de rechtsvorm van een vereniging zonder winstoogmerk. Zij draagt de naam “belgian society of pediatric gastroenterology hepatology and nutrition” afgekort “bespghan”.

Deze naam moet voorkomen in alle akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen, brieven, orders, websites en andere stukken, al dan niet in elektronische vorm, uitgaande van de vereniging, onmiddellijk voorafgegaan of gevolgd door de woorden "vereniging zonder winstoogmerk" of door de afkorting “VZW”, samen met volgende gegevens: de nauwkeurige aanduiding van de zetel van de vereniging, het ondernemingsnummer, het woord "rechtspersonenregister" of de afkorting "RPR", de vermelding van de rechtbank van de zetel van de vereniging, en in voorkomend geval, het e-mailadres en de website van de vereniging.

Artikel 2: Zetel

De zetel van de VZW is gevestigd in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Het Bestuur is bevoegd om de zetel, zowel het volledige adres als - zo nodig - het Gewest, van de VZW binnen België te verplaatsen.

De beslissing tot wijziging van het Gewest impliceert een statutenwijziging. Het Bestuur is bevoegd om tot deze statutenwijziging te beslissen voor zover de verplaatsing niet tot gevolg zou hebben dat de taal van de statuten wijzigt. Indien dit wel het geval zou zijn, dan is deze bevoegdheid voorbehouden aan de Algemene Vergadering.

Artikel 3: Belangeloos doel en voorwerp

De VZW heeft tot doel: het samenbrengen van Belgische of in België werkende medici, paramedici en wetenschappers die belang stellen in de fysiologische en pathologische aspecten van de pediatrische gastro-enterologie, hepatologie en voeding.

De concrete activiteiten waarmee de VZW haar doelstellingen verwezenlijkt, zijn onder meer:
- Bijdragen tot wetenschappelijke vooruitgang in het domein van de pediatrische gastro- enterologie, hepatologie en voeding
- Het verdedigen van de kwaliteitsnormen waaraan de specialiteit pediatrische gastro- enterologie, hepatologie en voeding moeten beantwoorden
- Het bevorderen van de kennisuitwisseling tussen de experten in dit domein
- Het beschikbaar stellen en verstrekken van consultancy en expertise bij vragen binnen haar werkgebied
- De organisatie van beroepsopleiding in pediatrische gastro-enterologie, hepatologie en voeding
- Het bevorderen van research op dit gebied in een multidisciplinaire geest
- Het vergemakkelijken van epidemiologische enquêtes en multicentrische studies
- Het organiseren van seminaria voor postuniversitaire scholing
- Het bevorderen van nationale zowel als internationale contacten met gelijkaardige of complementaire groeperingen

Daarnaast kan de VZW alle activiteiten ontplooien die rechtstreeks of onrechtstreeks bijdragen tot de verwezenlijking van haar doel, met inbegrip van bijkomstige handelsactiviteiten waarvan de opbrengsten altijd volledig zullen worden bestemd voor de verwezenlijking van haar doel.

Zij mag rechtstreeks noch onrechtstreeks enig vermogensvoordeel uitkeren of bezorgen aan de oprichters, de leden, de bestuurders of enig andere persoon behalve voor het in de statuten bepaald belangeloos doel. Elke verrichting in strijd met dit verbod is nietig.

Artikel 4: Duur

De VZW wordt opgericht voor onbepaalde duur en kan op elk moment ontbonden worden.

Artikel 5: Lidmaatschap

Artikel 5.1: Leden

Er zijn minstens drie (3) leden met alle rechten en verplichtingen zoals omschreven in het WVV en in deze statuten (hierna de “leden”). Leden zijn in die hoedanigheid niet aansprakelijk voor de verbintenissen van de VZW.

Elke natuurlijke persoon en/of rechtspersoon kan zich kandidaat stellen als lid indien hij/zij de waarden van de VZW onderschrijft en voldoet aan:
- Iedereen die belangstelling heeft voor het domein van pediatrische gastro-enterologie, hepatologie of voedingsleer en die deelneemt aan de wetenschappelijke activiteiten van de groep.

De aanvraag tot toetreding moet schriftelijk gebeuren (per gewone of aangetekende brief of per e-mail indien gebruik werd gemaakt van de mogelijkheid vermeld in artikel 2:32 WVV) en de aanvraag om lid te worden moet worden voorgesteld door twee leden aan de voorzitter van de Algemene Vergadering, of bij diens afwezigheid aan de oudste in leeftijd van de bestuurders, die de toetreding op de agenda plaatst van de eerstvolgende jaarlijkse Algemene Vergadering. Op deze vergadering moeten minstens de helft van de leden van de Algemene Vergadering aanwezig of vertegenwoordigd zijn. De beslissing wordt genomen met een gewone meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden van de Algemene Vergadering.

De Algemene Vergadering kan discretionair en zonder verdere motivering beslissen over elk verzoek tot toetreding van het kandidaat-lid.

De jaarlijkse bijdrage voor de leden zal jaarlijks worden vastgelegd door het Bestuur. Deze bijdrage zal maximum honderd euro (100 EUR) bedragen.

Artikel 5.2: Toegetreden leden

Elke natuurlijke persoon of rechtspersoon die de waarden van de VZW onderschrijft en voldoet aan: - Inhoudelijk nauw verbonden zijn met het doel van de vereniging door, bij wijze van voorbeeld, steun te verlenen aan bepaalde studies of onderzoeken
OF
- Firma’s die een schenking doen als mecenaat voor het fellowship kindergastro-enterologie, kan bij de VZW een schriftelijke aanvraag indienen om toegetreden lid te worden (hierna de “toegetreden leden”).

Het Bestuur beslist discretionair en zonder verdere motivatie of een kandidaat al dan niet wordt aanvaard als toegetreden lid.

Toegetreden leden hebben geen stemrecht op de algemene vergadering.

De rechten en verplichtingen van de toegetreden leden worden uitsluitend in deze statuten omschreven

De toegetreden leden hebben volgende rechten en verplichtingen:
- Mogen de algemene vergadering bijwonen als adviseur, doch hebben geen stemrecht.
- Moeten een jaarlijkse bijdrage betalen waarvan het bedrag autonoom door de raad van bestuur zal worden vastgelegd.

Artikel 5.3: Uittreding van leden

Elk lid kan op ieder ogenblik schriftelijk (per gewone of aangetekende brief of per e-mail indien gebruik werd gemaakt van de mogelijkheid vermeld in artikel 2:31 WVV) uit de VZW treden. Dit schrijven moet gericht worden aan het Bestuur. Als door de uittreding van een lid het aantal leden onder het wettelijk of statutair minimum daalt, dan wordt de uittreding opgeschort totdat er na een redelijke termijn een vervanger is gevonden.

Toegetreden leden kunnen ook op elk ogenblik uittreden door een schriftelijk melding (bv. per e-mail of per gewone brief) gericht aan een bestuurder. Het ontslag gaat in op de datum van verzending.

Daarnaast vervalt het lidmaatschap van leden en toegetreden leden onmiddellijk en automatisch in volgende gevallen:
- ingeval een lid niet meer voldoet aan de voorwaarde(n) om lid te zijn in de VZW;
- ingeval van overlijden, ontbinding (in geval van een rechtspersoon-lid), kennelijk onvermogen of onbekwaamverklaring; of
- ingeval het lid de lidmaatschapsbijdrage voor het lopende jaar niet betaald heeft binnen drie (3) maanden na een aanmaning.

Artikel 5.4: Schorsing van leden

In afwachting van de beslissing omtrent de uitsluiting van een lid, kan het Bestuur het lidmaatschap schorsen. De schorsing zal schriftelijk (per gewone of aangetekende brief of per e-mail indien gebruik werd gemaakt van de mogelijkheid vermeld in artikel 2:32 WVV) worden meegedeeld aan het betrokken lid. Besluit de Algemene Vergadering niet tot uitsluiting over te gaan van het betrokken lid, dan vervalt van rechtswege de schorsing van het betrokken lid en wordt deze geacht nooit te hebben plaatsgehad.

Artikel 5.5: Uitsluiting van leden

Het lidmaatschap van een lid kan op elk ogenblik worden beëindigd door de Algemene Vergadering, bijeengeroepen door het Bestuur of op verzoek van minstens 1/5de van de leden, met naleving van de aanwezigheids- en meerderheidsvereisten voorgeschreven voor een statutenwijziging. De beslissing tot uitsluiting moet niet worden gemotiveerd.

De uitsluiting wordt geagendeerd met alleen de naam. Het lid wordt door de voorzitter van het Bestuur, of bij diens afwezigheid door de oudste in leeftijd van de aanwezige bestuurders, geïnformeerd over de motieven voor de uitsluiting. Het lid moet worden gehoord op de Algemene Vergadering en kan zich laten bijstaan door een advocaat.

De stemming over het beëindigen van het lidmaatschap van een lid is niet geheim.

Toegetreden leden die handelen in strijd met de doelstellingen van de VZW kunnen door een eenzijdig besluit van het Bestuur uitgesloten worden als toegetreden lid van de VZW.

Artikel 5.6: Uitsluiting van rechten

Geen enkel lid, noch de erfgenamen of rechthebbenden van een overleden lid, kunnen enige aanspraak laten gelden of uitoefenen op het bezit van de VZW. Ze kunnen evenmin de betaalde bijdragen terugvorderen.

Deze uitsluiting van rechten op het bezit van de VZW geldt te allen tijde: tijdens het lidmaatschap, bij beëindiging van het lidmaatschap om wat voor reden dan ook, bij ontbinding van de VZW, enz.

Artikel 6: Algemene Vergadering

Artikel 6.1: Samenstelling

De Algemene Vergadering is samengesteld uit de leden. De vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van het Bestuur of, bij diens afwezigheid, door de secretaris, of, bij diens afwezigheid, door de oudste van de aanwezige bestuurders.

Artikel 6.2: Bevoegdheden

De volgende exclusieve bevoegdheden worden uitsluitend door de Algemene Vergadering uitgeoefend:
- de wijziging van de statuten;
- de benoeming en de afzetting van de bestuurders en het bepalen van diens eventuele bezoldiging;
- de benoeming en de afzetting van de commissarissen en het bepalen van diens eventuele bezoldiging;
- de kwijting aan de bestuurders en de commissarissen, alsook, in voorkomend geval, het instellen van de verenigingsvordering tegen de bestuurders en de commissarissen;
- de goedkeuring van de jaarrekening en van de begroting;
- de ontbinding van de vereniging;
- de uitsluiting van een lid;
- de omzetting van de VZW in een internationale vereniging zonder winstoogmerk (IVZW), een coöperatieve vennootschap erkend als sociale onderneming (CV erkend als SO) of in een erkende coöperatieve vennootschap sociale onderneming (erkende CVSO);
- om een 'inbreng om niet' van een algemeenheid te doen of te aanvaarden; en
- alle gevallen waarin deze statuten dat bepalen.

Artikel 6.3: Vergaderingen

De Algemene Vergadering moet minstens één maal per jaar worden bijeengeroepen en dit binnen zes maanden na afsluiting van het boekjaar. Het Bestuur kan een Algemene Vergadering bijeen roepen wanneer zij dit nodig acht, in de gevallen bepaald in het WVV of de statuten of wanneer ten minste 1/5 van de leden het vraagt.

In voorkomend geval kan de commissaris de Algemene Vergadering bijeenroepen. Hij moet die bijeenroepen wanneer 1/5de van de leden van de VZW het vragen.

Het Bestuur of, in voorkomend geval, de commissaris, roept de Algemene Vergadering bijeen binnen 3 weken na het verzoek tot bijeenroeping en de Algemene Vergadering wordt uiterlijk gehouden binnen 5 weken na dit verzoek.

De gewone algemene vergadering, ook de jaarvergadering genoemd, wordt ieder jaar gehouden binnen zes maanden na de afsluiting van het boekjaar, op de zetel of op elke andere plaats in België in de uitnodiging aan te duiden.

De uitnodiging wordt minstens vijftien dagen voorafgaand aan de datum van de Algemene Vergadering naar alle leden, bestuurders en commissarissen verstuurd per schrijven (per gewone of aangetekende brief of per e-mail indien gebruik werd gemaakt van de mogelijkheid vermeld in artikel 2:32 WVV) op het adres dat deze daartoe laatst heeft opgegeven. De uitnodiging bevat de datum, uur en plaats van de Algemene Vergadering, evenals een agenda. Elk door ten minste één twintigste van de leden ondertekend voorstel wordt op de agenda gebracht.

Aan de leden, de bestuurders en de commissarissen die erom verzoeken wordt onverwijld en kosteloos een kopie verzonden van de stukken die krachtens het WVV aan de Algemene Vergadering moeten worden voorgelegd.

Artikel 6.4: Aanwezigheidsquorum

Om op een geldige manier te beraadslagen moet minstens de helft van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn op de Algemene Vergadering. Voor een statutenwijziging moeten echter minstens 2/3de van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn.

Ingeval op de eerste vergadering minder dan het minimum vereiste aantal leden aanwezig of vertegenwoordigd is, kan een tweede vergadering bijeengeroepen worden. Die kan geldig beraadslagen en besluiten en de wijzigingen aannemen ongeacht het aantal aanwezige of vertegenwoordigde leden. De tweede vergadering mag niet binnen 15 dagen volgend op de eerste vergadering worden gehouden.

Artikel 6.5: Verloop

De bestuurders geven antwoord op de vragen die hun door de leden, vooraf of tijdens de vergadering, mondeling of schriftelijk, worden gesteld en die verband houden met de agendapunten. Zij kunnen, in het belang van de VZW, weigeren op vragen te antwoorden wanneer de mededeling van bepaalde gegevens of feiten de vereniging schade kan berokkenen of in strijd is met de door de VZW aangegane vertrouwelijkheidsclausules.

In voorkomend geval, geeft de commissaris antwoord op de vragen die hem door de leden, vooraf of tijdens de vergadering, mondeling of schriftelijk, worden gesteld en die verband houden met de agendapunten waarover hij verslag uitbrengt. Hij kan, in het belang van de VZW, weigeren op vragen te antwoorden wanneer de mededeling van bepaalde gegevens of feiten de VZW schade kan berokkenen of in strijd is met zijn beroepsgeheim of met door de VZW aangegane vertrouwelijkheidsclausules. Hij heeft het recht ter algemene vergadering het woord te voeren in verband met de vervulling van zijn taak.

De bestuurders en de commissaris kunnen hun antwoord op verschillende vragen over hetzelfde onderwerp groeperen.

Artikel 6.6: Stemming

Op de Algemene Vergadering heeft elk lid één stem. Leden die niet op de vergadering aanwezig kunnen zijn, kunnen door andere leden vertegenwoordigd worden. Elk lid kan maximum 1 volmacht dragen.

Beslissingen worden genomen bij gewone meerderheid van de stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden, behalve waar het WVV of de statuten anders bepalen. Bij gelijkheid van stemmen wordt het voorstel geacht verworpen te zijn.

Een statutenwijziging vereist echter een meerderheid van 2/3de van de aanwezige of vertegenwoordigde leden, waarbij onthoudingen noch in de teller noch in de noemer worden meegerekend. Indien de statutenwijziging echter betrekking heeft op het voorwerp of het belangeloos doel van de VZW, is zij alleen dan aangenomen, wanneer zij 4/5de van de uitgebrachte stemmen heeft verkregen, waarbij onthoudingen in de teller noch in de noemer worden meegerekend.

De stemming kan gebeuren door afroeping, door handopsteking of, op vraag van de helft van de leden die aanwezig of vertegenwoordigd zijn, door geheime stemming.

Artikel 6.7: Verslag

Er wordt verslag genomen van de beslissingen van de Algemene Vergadering, dat bewaard wordt op de zetel van de VZW. Elk lid heeft recht op inzage in dit verslag. Daarnaast worden de leden op de hoogte gebracht van de beslissingen van de Algemene Vergadering door toezending van een kopie van de notulen per e-mail of per post.

Eventuele toegetreden leden kunnen een kopie van de beslissingen van de Algemene Vergadering die hen aanbelangen opvragen bij het Bestuur.

Artikel 7: Bestuur

Artikel 7.1: Samenstelling

De VZW wordt bestuurd door een Bestuur, samengesteld uit ten minste 3 bestuurders, die leden zijn van de VZW. Indien en zolang de VZW minder dan 3 leden heeft, mag het Bestuur bestaan uit 2 bestuurders. Zolang het Bestuur tweehoofdig is, verliest elke bepaling die aan een lid van het Bestuur een doorslaggevende stem toekent, van rechtswege haar werking.

Wanneer een rechtspersoon een mandaat opneemt van lid van het Bestuur of dagelijks bestuurder, benoemt hij een natuurlijke persoon als vaste vertegenwoordiger die wordt belast met de uitvoering van dat mandaat in naam en voor rekening van de rechtspersoon.

Deze vaste vertegenwoordiger moet aan dezelfde voorwaarden voldoen als de rechtspersoon en is hoofdelijk met hem aansprakelijk alsof hij zelf het betrokken mandaat in eigen naam en voor eigen rekening had uitgevoerd. De regels inzake belangenconflicten voor leden van het Bestuur vinden in voorkomend geval toepassing op de vaste vertegenwoordiger. De vaste vertegenwoordiger kan niet in eigen naam noch als vaste vertegenwoordiger van een andere rechtspersoon-bestuurder zetelen in het Bestuur of dagelijks bestuur. De rechtspersoon mag de vaste vertegenwoordiging niet beëindigen zonder tegelijkertijd een opvolger te benoemen.

De regels van openbaarmaking voor de benoeming en de beëindiging van het mandaat van de rechtspersoon zijn ook van toepassing op diens vaste vertegenwoordiger.

De bestuurders worden benoemd door de Algemene Vergadering voor een periode van drie jaar, bij gewone meerderheid van stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde leden. De bestuurders zij herkiesbaar. Het mandaat van bestuurder is onbezoldigd, tenzij de Algemene Vergadering anders beslist.

Het Bestuur kan onder haar leden een voorzitter, ondervoorzitter, secretaris en penningmeester verkiezen, die de taken zullen vervullen die horen bij deze functie zoals omschreven in deze statuten en ter gelegenheid van hun verkiezing. De verkiezing verloopt geheim en gebeurt individueel per functie met een gewone meerderheid van geldig uitgebrachte stemmen van de aanwezige of vertegenwoordigde bestuurders. Ongeldige stemmen en onthoudingen worden niet meegerekend.

Artikel 7.2: Coöptatie

Wanneer de plaats van een bestuurder openvalt vóór het einde van zijn mandaat, hebben de overblijvende bestuurders het recht een nieuwe bestuurder te coöpteren. De eerstvolgende Algemene Vergadering moet het mandaat van de gecoöpteerde bestuurder bevestigen. Bij bevestiging volbrengt de gecoöpteerde bestuurder het mandaat van zijn voorganger, tenzij de Algemene Vergadering er anders over beslist. Bij gebrek aan bevestiging eindigt het mandaat van de gecoöpteerde bestuurder na afloop van de Algemene Vergadering, zonder dat dit afbreuk doet aan de regelmatigheid van de samenstelling van het Bestuur tot op dat ogenblik.

Artikel 7.3: Bevoegdheden

Het Bestuur is bevoegd om alle handelingen van intern bestuur te verrichten die nodig of dienstig zijn voor de verwezenlijking van het belangeloos doel van de VZW, met uitzondering van de handelingen waarvoor volgens de wet of volgens deze statuten de Algemene Vergadering exclusief bevoegd is.

Onverminderd de verplichtingen die voortvloeien uit collegiaal bestuur, met name overleg en toezicht, kunnen de bestuurders de bestuurstaken onder elkaar verdelen. Die taakverdeling kan niet aan derden tegengeworpen worden, zelfs niet nadat ze zijn openbaar gemaakt. Niet-naleving ervan brengt wel de interne aansprakelijkheid van de betrokken bestuurder(s) in het gedrang.

Het bestuur vaardigt alle interne reglementen uit die hij nodig oordeelt. Dergelijk intern reglement kan geen bepalingen bevatten die strijdig zijn met het WVV of de statuten. Het intern reglement en elke wijziging daarvan worden aan de leden meegedeeld overeenkomstig artikel 2:32 WVV. De recentste

versie van het intern reglement ligt steeds ter inzage op de zetel van de VZW. Indien het Bestuur het intern reglement wijzigt, is ze verplicht dit op de agenda en in de notulen van het Bestuur op te nemen.

Artikel 7.4: Externe vertegenwoordigingsmacht

Het Bestuur vertegenwoordigt als college de VZW in alle handelingen in en buiten rechte. Hij vertegenwoordigt de VZW door de meerderheid van zijn leden.

Onverminderd de algemene vertegenwoordigingsbevoegdheid van het Bestuur als college, wordt de VZW in en buiten rechte eveneens vertegenwoordigd door twee bestuurders, die gezamenlijk handelen.

Het Bestuur of de bestuurders die de VZW vertegenwoordigen, kunnen gevolmachtigden van de VZW aanstellen. Alleen bijzondere en beperkte volmachten voor bepaalde of een reeks bepaalde rechtshandelingen zijn geoorloofd. De gevolmachtigden verbinden de VZW binnen de perken van de hun verleende volmacht waarvan de grenzen wel tegenwerpelijk zijn aan derden overeenkomstig wat geldt inzake lastgeving.

Artikel 7.5: Vergaderingen

Het Bestuur vergadert na oproeping door de voorzitter, of bij diens afwezigheid door de oudste in leeftijd van de bestuurders, zo dikwijls als het belang van de VZW het vereist, en op vraag van een bestuurder, gericht aan de voorzitter, of bij diens afwezigheid aan de oudste in leeftijd van de bestuurders.

Artikel 7.6: Besluitvorming

Het Bestuur kan slechts geldig beraadslagen en beslissen indien ten minste de helft van de bestuurders aanwezig of vertegenwoordigd is.

De beslissingen worden genomen met een gewone meerderheid van de stemmen van de aanwezige bestuurders. Bij gelijkheid van stemmen, wordt het voorstel geacht verworpen te zijn.

Beslissingen van het Bestuur kunnen bij eenparig schriftelijk akkoord van de bestuurders genomen worden.

Artikel 7.7: Notulen

Er wordt verslag genomen van de beslissingen van het Bestuur, dat bewaard wordt op de zetel van de VZW.

Elke bestuurder en elk lid heeft recht op inzage van de verslagen. Daarnaast worden de leden op de hoogte gebracht van de beslissingen van het Bestuur door toezending van een kopie van de notulen per e-mail of per post.

Eventuele toegetreden leden kunnen een kopie van de beslissingen van het Bestuur die hen aanbelangen opvragen bij het Bestuur.

De notulen van de vergaderingen van het Bestuur worden ondertekend door de voorzitter, of bij diens afwezigheid door één of meer vertegenwoordigingsbevoegde leden van het Bestuur, en de bestuurders die erom verzoeken; kopieën voor derden worden ondertekend door één of meer vertegenwoordigingsbevoegde leden van het Bestuur.

Artikel 7.8: Einde bestuursmandaat

Het bestuursmandaat kan op elk ogenblik beëindigd worden door de Algemene Vergadering met een gewone meerderheid van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen.

Een bestuurder kan ook zelf ontslag nemen door schriftelijke kennisgeving aan de voorzitter van het Bestuur, of bij diens afwezigheid aan de oudste in leeftijd van de aanwezige bestuurders, en zo hij zelf

voorzitter is aan de overige leden van het Bestuur. Een bestuurder is, indien hij/zij daartoe verzocht wordt, verplicht na zijn ontslag zijn opdracht verder te vervullen totdat redelijkerwijze in zijn vervanging kan worden voorzien.

Het mandaat van een bestuurder eindigt van rechtswege door overlijden, ontbinding (in geval van een rechtspersoon-bestuurder), kennelijk onvermogen of onbekwaamverklaring. Tenzij anders wordt beslist door de Algemene Vergadering die beslist over de uitsluiting, zal het bestuursmandaat eveneens van rechtswege eindigen in geval de bestuurder door de Algemene Vergadering wordt uitgesloten als lid.

Artikel 8: Dagelijks bestuur

Het dagelijks bestuur omvat zowel de handelingen en de beslissingen die niet verder reiken dan de behoeften van het dagelijks leven van de VZW, als de handelingen en de beslissingen die, ofwel om reden van hun minder belang dat ze vertonen, ofwel omwille van hun spoedeisend karakter, de tussenkomst van het Bestuur niet rechtvaardigen.

Het Bestuur kan het dagelijks bestuur van de VZW, alsook de vertegenwoordiging van de VZW wat dat bestuur aangaat, opdragen aan een of meer personen. Als het om meerdere personen gaat, zullen deze personen gezamenlijk handelen, zowel wat het intern dagelijks bestuur als de externe vertegenwoordigingsmacht voor dat dagelijks bestuur betreft.

Het Bestuur is belast met het toezicht op het dagelijks bestuur.

Artikel 9: Aansprakelijkheid van bestuurders

De bestuurders en dagelijks bestuurders (en alle andere personen die ten aanzien van de VZW werkelijke bestuursbevoegdheid hebben gehad) zijn tegenover de VZW aansprakelijk voor fouten begaan in de uitoefening van hun opdracht. Dit geldt ook tegenover derden voor zover de begane fout een buitencontractuele fout is. Deze personen zijn evenwel slechts aansprakelijk voor beslissingen, daden of gedragingen die zich kennelijk buiten de marge bevinden waarbinnen normaal voorzichtige en zorgvuldige bestuurders, geplaatst in dezelfde omstandigheden, redelijkerwijze van mening kunnen verschillen.

Aangezien het Bestuur een college vormt, is hun aansprakelijkheid voor de beslissingen of nalatigheden van dit college hoofdelijk. Wat fouten betreft waaraan zij geen deel hebben gehad, zijn zij evenwel van hun aansprakelijkheid ontheven indien zij de beweerde fout hebben gemeld aan het collegiaal Bestuur. Deze melding, evenals de bespreking waartoe zij aanleiding geeft, wordt opgenomen in de notulen.

Deze aansprakelijkheid, samen met elke andere schadeaansprakelijkheid die voortvloeit uit het WVV of andere wetten of reglementen, evenals de aansprakelijkheid voor de schulden van de rechtspersoon bedoeld in de artikelen XX.225 en XX.227 van het Wetboek van Economisch Recht is beperkt tot de in artikelen 2:57 van het WVV opgenomen bedragen.

Artikel 10: Boekjaar en jaarvergadering

Het boekjaar van de VZW loopt van 1 januari tot 31 december van hetzelfde jaar.

De boekhouding wordt gevoerd overeenkomstig de bepalingen in het WVV en de betreffende uitvoeringsbesluiten.

Het Bestuur legt de jaarrekening van het voorgaande boekjaar en de begroting ter goedkeuring voor aan de jaarlijkse Algemene Vergadering. Nadat het Bestuur verantwoording aflegde voor het beleid in het voorgaande jaar, spreekt de Algemene Vergadering zich uit over de kwijting aan de bestuurders. Dit gebeurt bij afzonderlijke stemming. Deze kwijting is alleen dan rechtsgeldig, wanneer de ware toestand van de VZW niet wordt verborgen door enige weglating of onjuiste opgave in de jaarrekening, en, wat de extra-statutaire of met het WVV strijdige verrichtingen betreft, wanneer deze bepaaldelijk zijn aangegeven in de oproeping.

De jaarrekening wordt binnen de dertig dagen na goedkeuring door de Algemene Vergadering neergelegd in het dossier op de Griffie van de Ondernemingsrechtbank. Voor zover van toepassing wordt de jaarrekening ook neergelegd bij de Nationale Bank overeenkomstig het WVV en de betreffende uitvoeringsbesluiten.

Artikel 11: Ontbinding en vereffening

De VZW kan op elk ogenblik door de Algemene Vergadering worden ontbonden.

De Algemene Vergadering wordt samengeroepen ter bespreking van voorstellen inzake de ontbinding van de VZW, voorgelegd door het Bestuur of door minstens 1/5de van alle leden. Om op een geldige manier te beraadslagen en te beslissen over de ontbinding van de VZW, moet minstens 2/3de van de leden aanwezig of vertegenwoordigd zijn op de Algemene Vergadering. De beslissing tot ontbinding moet genomen worden met een bijzondere meerderheid van 4/5de van de aanwezige of vertegenwoordigde stemmen.

In de VZW's die één of meer commissarissen moeten aanstellen, wordt het voorstel tot ontbinding toegelicht in een door het Bestuur opgesteld verslag, dat wordt vermeld in de agenda van de Algemene Vergadering die zich over de ontbinding moet uitspreken. Bij dat verslag wordt een staat van activa gevoegd. Wanneer één van deze beide verslagen ontbreken, is het besluit van de Algemene Vergadering nietig.

Behoudens een vereenvoudigde ontbinding en vereffening conform artikel 2:135 WVV, zal bij de ontbinding van de VZW de vereffening door de vereffenaar(s) gebeuren. De vereffenaar(s) wordt(en) aangesteld door de algemene vergadering die beslist bij gewone meerderheid.

Vanaf de beslissing tot ontbinding vermeldt de VZW altijd dat zij “VZW in vereffening” is overeenkomstig het WVV. Een VZW in vereffening mag haar naam niet wijzigen en slechts onder de voorwaarden bepaald in het WVV haar zetel verplaatsen.

In geval van ontbinding en vereffening, moet het eventueel netto-actief van het vermogen van de VZW worden toegekend aan een andere instelling zonder winstoogmerk met een eenzelfde of gelijkaardig belangeloos doel. Dit mag een instelling zijn binnen de EER. Het Bestuur is vervolgens gelast met de uitvoering van deze beslissing.

Voor coördinatie, opgemaakt te Jette op 12/12/2023.

Philippe Alliet

Bestuurder

Olivia Bauraind

Bestuurder

Patrick Bontems

Bestuurder

Bruno Hauser

Bestuurder

Ilse Hoffman

Bestuurder

Laurence Muyshont

Bestuurder

Françoise Smets

Bestuurder

Els Van de Vijver

Bestuurder

Saskia Vande Velde

Bestuurder

Geneviève Veereman

Bestuurder